Skip to main content

Program Terokai Kreativiti Dan Inovasi 2016

Entri #2 : Program Terokai Kreaviti Dan Inovasi 2016
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Siti Mariam Morshidi

Banner Program Terokai Kreativiti Dan Inovasi
Meraikan hujung minggu anak-anak dengan aktiviti yang bermanfaat adalah satu perkara yang mesti diisi agar anak-anak tidak bosan di hujung minggu.  Alhamdulillah,pada hari Sabtu dan Ahad yang lepas (7-9 Oktober 2016),  satu program Terokai Kreativiti Dan Inovasi anjuran Perpustakaan Negeri Sabah telah diadakan.  Program ini bertujuan untuk memupuk minat anak-anak seawal umur 4 tahun untuk minat dalam bidang Sains khususnya dalam bidang rekacipta.  Ia juga membangkitkan agar minda kreatif dan memantapkan kemahiran berfikir .

Sebelum bermula, semua peserta akan mendaftar di kaunter pendaftaran dan mendapat pasport.  Pasport dalam bentuk kad tersebut bertujuan untuk mengumpul markah.  Markah yang minimum ialah 100 dan hadiah boleh ditebus berdasarkan markah tadi.  Semakin besar markah, semakin tinggi peluang mendapat hadiah yang hebat secara PERCUMA.  Saya suka konsep begini sebab ia melatih peserta agar berusaha untuk mencapai sasaran.

Setiap stesen ada aktiviti masing-masing.  Dari segi bahan rekacipta, ia memang disediakan oleh pihak penganjur.  Secara umumnya bahan yang disediakan ialah meja, gunting, pelekat, gam dan selotep.
Brush Robot Station

Robot yang dihasilkan dari kepala berus gigi,wayar dan bateri

Stesen ini memerlukan robot berus yang bergerak.  Jika ia berjaya, 25 markah dapat dikumpul dan dicopkan di passport.
Robot berus akan berlumba untuk mendapat markah

Kalau nak markah yang lebih, robot berus tadi akan berlumba dalam masa yang diberikan. Seronoknya anak-anak bila melihat robot yang mereka cipta dapat bergerak-gerak.  Kalau laju, lagilah mereka teruja.

Dodomons Station
Di stesen ini pula, anak-anak berpeluang belajar menggunting dan melipat kertas yang mempunyai watak-watak tertentu.  Kemahiran untuk membaca arahan agar ia tepat amat penting.  Bagi pendapat saya, ia adalah aktiviti origami tetapi dalam bentuk yang lebih ceria.

Selain daripada itu,stesen yang agak menarik ialah mencipta kereta dan bergerak dengan belon yang ditiup.  Jika laju bergerak,  markah yang diperolehi ialah 50 dan paling sedikit ialah 10.

Oleh kerana waktu yang singkat dan menghampiri waktu zohor, kami pun bercadang untuk berhenti rehat.  Ada stesen lain yang tidak kurang hebatnya  tetapi masa seperti mencemburui kami.  Markah yang dikumpulkan sudah pun ditebus dengan hadiah.  Anak-anak pasti pulang dengan gembira.  Aktiviti sebegini bagi saya amat menyeronokkan kerana ia merapatkan lagi hubungan kekeluargaan dan menjadi pengalaman yang sangat berharga buat anak-anak.
Kereta buatan sendiri :-)
Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )

Entri #60 : Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Lazada dan Koleksi Peribadi

Alhamdulillah

Sudah pun memasuki 6 Ramadhan hari ini dan syukur masih diberi kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan yang penuh dengan keberkatan.  Kali ini anak-anak bercuti dan cabarannya ialah melayani karenah anak-anak berpuasa dan juga yang tidak termasuklah meneruskan penyusuan sepenuhnya susu ibu untuk 'baby Arfan'.  Di samping memenuhkan masa mereka dengan aktiviti supaya tidak terlalu lalai menonton televisyen.

Salah satu aktiviti yang boleh kita libatkan mereka ialah menyediakan makanan untuk berbuka.  Tentu mereka semakin seronok dan bersemangat untuk berpuasa dan pasti meninggalkan memori yang indah buat mereka apabila sudah dewasa nanti.  Memang tidak rugi pun kerana selain daripada mempelajari ilmu memasak ia dapat menambah kasih sayang dan mengeratkan lagi hubungan kita sebagai ibu dan a…