Monday, October 10, 2016

Program Terokai Kreativiti Dan Inovasi 2016

Entri #2 : Program Terokai Kreaviti Dan Inovasi 2016
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Siti Mariam Morshidi

Banner Program Terokai Kreativiti Dan Inovasi
Meraikan hujung minggu anak-anak dengan aktiviti yang bermanfaat adalah satu perkara yang mesti diisi agar anak-anak tidak bosan di hujung minggu.  Alhamdulillah,pada hari Sabtu dan Ahad yang lepas (7-9 Oktober 2016),  satu program Terokai Kreativiti Dan Inovasi anjuran Perpustakaan Negeri Sabah telah diadakan.  Program ini bertujuan untuk memupuk minat anak-anak seawal umur 4 tahun untuk minat dalam bidang Sains khususnya dalam bidang rekacipta.  Ia juga membangkitkan agar minda kreatif dan memantapkan kemahiran berfikir .

Sebelum bermula, semua peserta akan mendaftar di kaunter pendaftaran dan mendapat pasport.  Pasport dalam bentuk kad tersebut bertujuan untuk mengumpul markah.  Markah yang minimum ialah 100 dan hadiah boleh ditebus berdasarkan markah tadi.  Semakin besar markah, semakin tinggi peluang mendapat hadiah yang hebat secara PERCUMA.  Saya suka konsep begini sebab ia melatih peserta agar berusaha untuk mencapai sasaran.

Setiap stesen ada aktiviti masing-masing.  Dari segi bahan rekacipta, ia memang disediakan oleh pihak penganjur.  Secara umumnya bahan yang disediakan ialah meja, gunting, pelekat, gam dan selotep.
Brush Robot Station

Robot yang dihasilkan dari kepala berus gigi,wayar dan bateri

Stesen ini memerlukan robot berus yang bergerak.  Jika ia berjaya, 25 markah dapat dikumpul dan dicopkan di passport.
Robot berus akan berlumba untuk mendapat markah

Kalau nak markah yang lebih, robot berus tadi akan berlumba dalam masa yang diberikan. Seronoknya anak-anak bila melihat robot yang mereka cipta dapat bergerak-gerak.  Kalau laju, lagilah mereka teruja.

Dodomons Station
Di stesen ini pula, anak-anak berpeluang belajar menggunting dan melipat kertas yang mempunyai watak-watak tertentu.  Kemahiran untuk membaca arahan agar ia tepat amat penting.  Bagi pendapat saya, ia adalah aktiviti origami tetapi dalam bentuk yang lebih ceria.

Selain daripada itu,stesen yang agak menarik ialah mencipta kereta dan bergerak dengan belon yang ditiup.  Jika laju bergerak,  markah yang diperolehi ialah 50 dan paling sedikit ialah 10.

Oleh kerana waktu yang singkat dan menghampiri waktu zohor, kami pun bercadang untuk berhenti rehat.  Ada stesen lain yang tidak kurang hebatnya  tetapi masa seperti mencemburui kami.  Markah yang dikumpulkan sudah pun ditebus dengan hadiah.  Anak-anak pasti pulang dengan gembira.  Aktiviti sebegini bagi saya amat menyeronokkan kerana ia merapatkan lagi hubungan kekeluargaan dan menjadi pengalaman yang sangat berharga buat anak-anak.
Kereta buatan sendiri :-)
No comments:

Post a Comment