Skip to main content

Etika Batuk

Entri #8 : Etika Batuk
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Google

Alhamdulillah

Hari ini merupakan temujanji saya di klinik untuk pemeriksaan rutin ibu mengandung.  Walaupun jaraknya tidak terlalu jauh daripada rumah tetapi saya perlu datang awal untuk memastikan saya dapat tempat letak kereta yang dekat dengan pintu masuk.  Faham-faham sajalah bila mengandung, berjalan dua tiga langkah pun seperti 100 meter jaraknya.

Semasa menunggu giliran yang hampir 1 jam, saya terlihat satu pamplet yang dilekatkan di satu papan kenyataan.  Ia adalah mengenai Etika Batuk.  Rupa-rupanya batuk pun ada adabnya.  Nampak seperti perkara remeh tetapi sebenarnya perlu kita prihatin.  Dari situ datang idea untuk entri blog seterusnya :-) .

Dari maklumat pamplet tersebut, antara penyakit serius yang berpunca dari batuk dan bersin ialah influenza, batuk kokol, sindrom pernafasan akut yang teruk ( SARS ) dan tibi.

Oleh sebab itu, untuk mencegah penyakit ini merebak kita perlulah mengikuti langkah-langkah berikut :

1-Pakai penutup hidung dan mulut.

2-Palingkan muka daripada orang lain dan makanan.

3-Ketika bersin atau batuk, tutup hidung dan mulut dengan menggunakan tisu atau sapu tangan. Buangkan tisu yang telah digunakan ke dalam bakul sampah.

Jika tiada pilihan lain, tutup dengan lengan baju atau skaf.  Elakkan daripada bersentuhan selagi baju tidak ditukar.

4-Elakkan dari tempat yang sesak.

5-Elakkan dari menyentuh muka, mulut dan hidung.

6-Jangan berkongsi sapu tangan atau tuala muka.

Maklumat ini sangat berguna terutamanya bagi para pelajar dan pekerja yang pekerjaannya melibatkan ramai orang. Mencegah sememangnya lebih BAIK daripada mengubati.  Jom hargai kesihatan kita sekarang sebelum terlewat.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #73 : Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Saya perasan ibu saya jarang membazir makanan.  Air basuhan ikan dan beras pun dia sanggup tadahkan dan ia digunakan untuk menyiram tanam-tanaman di belakang rumah.  Patutlah tanaman ibu selalu menjadi.  Begitu juga jika kalian ada roti yang hampir tarikh luput janganlah dibuang terus, apa kata kita olah ia menjadi Bengkang Roti. Ada yang panggil bingka roti, takpa saya raikan sahaja asalkan sedap dan daripada membazir tidak dimakan.



Bahan-bahannya :

7 keping roti
3 biji telur gred C *
1 cawan air
1 cawan  gula ( saya kurangkan sedikit )*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan santan*
1 cawan susu penuh krim ( saya guna jenama Good Day )*
1 sudu kecil esen vanilla*

Cara membuatnya :

Carik-carikkan roti dan rendamkan selama 10 minit ke dalam air 1 cawan tadi.Tekan-tekankan supaya ia meresap.Blenderkan semua bahan yang bertanda * sehingga sebati.Masukkan roti yang sudah direnda…