Friday, October 07, 2016

Hari Jadi Yang Ke 38 Tahun

Entri #1 : Hari Jadi Yang Ke 38 Tahun
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Siti Mariam Morshidi

Kek Harijadi Dari Suami

Alhamdulillah

Genap 38 tahun sudah diri ini berada di muka bumi Allah pada 5 Oktober yang lepas.  Jika dihitung segala nikmat yang telah Allah kurniakan; tidaklah terkira banyaknya.  Terasa seakan banyaknya hutang amalan untuk bekal di akhirat nanti.

Sebenarnya, dari pagi lagi anak-anak bertanya,ada kek tak nanti.  Saya hanya tersenyum dan menjawab, kek harijadi dibeli oleh orang lain bukan si penyambutnya.  Sebenarnya hadiah adalah suatu tanda kasih sayang dan keprihatinan buat insan yang disayangi.  Rasulullah s.a.w pun menyarankan agar kita saling hadiah menghadiahkan kerana ia mengeratkan hubungan sesama insan, apatah lagi jika ia adalah pasangan kita.  Bentuk hadiah itu terpulanglah kepada si pemberi mengikut kemampuan masing-masing.

Harijadi juga mengingatkan kita tentang jerih payahnya ibu kita ketika bersalin.  Ibu pernah bercerita, mudahnya dia bersalinkan saya.  Sakitnya tak lama.  Jarak umur di antara saya dan kakak yang merupakan anak ketujuh ialah 7 tahun.  Boleh dikatakan agak manja juga; anak bongsulah katakan.

Walaupun jarak ibu dan saya sekarang jauh, tapi ibu tetap dihati.  Orang merantau ni kena kuat dari sudut dalaman, walaupun keluar juga air mata  sesekali.  Berdoalah selalu agar hati sentiasa tenang dan mendapat petunjuk dari Nya.


No comments:

Post a Comment