Skip to main content

Hari Jadi Yang Ke 38 Tahun

Entri #1 : Hari Jadi Yang Ke 38 Tahun
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Siti Mariam Morshidi

Kek Harijadi Dari Suami

Alhamdulillah

Genap 38 tahun sudah diri ini berada di muka bumi Allah pada 5 Oktober yang lepas.  Jika dihitung segala nikmat yang telah Allah kurniakan; tidaklah terkira banyaknya.  Terasa seakan banyaknya hutang amalan untuk bekal di akhirat nanti.

Sebenarnya, dari pagi lagi anak-anak bertanya,ada kek tak nanti.  Saya hanya tersenyum dan menjawab, kek harijadi dibeli oleh orang lain bukan si penyambutnya.  Sebenarnya hadiah adalah suatu tanda kasih sayang dan keprihatinan buat insan yang disayangi.  Rasulullah s.a.w pun menyarankan agar kita saling hadiah menghadiahkan kerana ia mengeratkan hubungan sesama insan, apatah lagi jika ia adalah pasangan kita.  Bentuk hadiah itu terpulanglah kepada si pemberi mengikut kemampuan masing-masing.

Harijadi juga mengingatkan kita tentang jerih payahnya ibu kita ketika bersalin.  Ibu pernah bercerita, mudahnya dia bersalinkan saya.  Sakitnya tak lama.  Jarak umur di antara saya dan kakak yang merupakan anak ketujuh ialah 7 tahun.  Boleh dikatakan agak manja juga; anak bongsulah katakan.

Walaupun jarak ibu dan saya sekarang jauh, tapi ibu tetap dihati.  Orang merantau ni kena kuat dari sudut dalaman, walaupun keluar juga air mata  sesekali.  Berdoalah selalu agar hati sentiasa tenang dan mendapat petunjuk dari Nya.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )

Entri #60 : Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Lazada dan Koleksi Peribadi

Alhamdulillah

Sudah pun memasuki 6 Ramadhan hari ini dan syukur masih diberi kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan yang penuh dengan keberkatan.  Kali ini anak-anak bercuti dan cabarannya ialah melayani karenah anak-anak berpuasa dan juga yang tidak termasuklah meneruskan penyusuan sepenuhnya susu ibu untuk 'baby Arfan'.  Di samping memenuhkan masa mereka dengan aktiviti supaya tidak terlalu lalai menonton televisyen.

Salah satu aktiviti yang boleh kita libatkan mereka ialah menyediakan makanan untuk berbuka.  Tentu mereka semakin seronok dan bersemangat untuk berpuasa dan pasti meninggalkan memori yang indah buat mereka apabila sudah dewasa nanti.  Memang tidak rugi pun kerana selain daripada mempelajari ilmu memasak ia dapat menambah kasih sayang dan mengeratkan lagi hubungan kita sebagai ibu dan a…