Skip to main content

Mudahnya Berblog Dengan Aplikasi Blogger Untuk Android

Entri #5 : Mudahnya Berblog Dengan Aplikasi Android
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Siti Mariam Morshidi

Semasa membuat kerja mengemaskini  blog yang diamanahkan oleh Guru Blog saya Puan Aishah Hussein, saya sebagai pelajar Akademi Bekerja Di Rumah perlu membuat sebanyak 44 entri untuk peringkat awal.  Dengan gigihnya saya berusaha seawal pagi dari hari Isnin hingga Jumaat untuk cuba menyiapkan satu entri untuk satu hari.

Walaupun saya berusaha untuk mengelakkan kesalahan ejaan dan struktur ayat, namun atas kecuaian ia berlaku juga setelah beberapa kali disemak sebelum menekan butang 'publish'.  Kesalahan ini kebiasaannnya saya perasan apabila saya semak melalui telefon bimbit.  
Tajuk blog saya dalam aplikasi android

Daripada masalah tersebut saya pun terfikir ada tak aplikasi blogger khas buat android.  Bukannya apa, ia lebih mudah dicapai berbanding menggunakan komputer atau pun komputer riba.  Sambil baring, sambil duduk, sambil masak pun boleh edit.  Bila saya membuat carian melalui aplikasi 'Playstore',  syukur saya terjumpa aplikasi yang dicari-cari dan terus memuat turun aplikasi tersebut.

Saya masih baru lagi untuk menceritakan apa kelebihan aplikasi ini.  Buat masa ini ia nampak sesuai digunakan untuk mengedit dan membuat draf blog.  Dengan itu,kita tidak kehilangan idea untuk menulis.  Untuk mengemaskini keseluruhan entri atau blog,  penggunaan komputer atau komputer riba masih lagi diperlukan memandangkan aplikasi ini masih terhad dari sudut yang lain.  Jika entri kita adalah ringkas mungkin tidak mengapa, terus sahaja tekan butang 'publish' (dalam bentuk anak panah).

Antara kemudahan blog dalam aplikasi android
Jika anda mempunyai banyak blog pun tidak perlu risau kerana ia akan memberi pilihan akaun mana yang kita gunakan untuk mengemaskini blog tersebut.  Jadi, selepas ini tiadalah alasan tiada masa atau malas untuk mengemaskini blog.  Hanya manfaatkan sahaja telefon bimbit yang anda ada sekarang.Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #73 : Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Saya perasan ibu saya jarang membazir makanan.  Air basuhan ikan dan beras pun dia sanggup tadahkan dan ia digunakan untuk menyiram tanam-tanaman di belakang rumah.  Patutlah tanaman ibu selalu menjadi.  Begitu juga jika kalian ada roti yang hampir tarikh luput janganlah dibuang terus, apa kata kita olah ia menjadi Bengkang Roti. Ada yang panggil bingka roti, takpa saya raikan sahaja asalkan sedap dan daripada membazir tidak dimakan.Bahan-bahannya :

7 keping roti
3 biji telur gred C *
1 cawan air
1 cawan  gula ( saya kurangkan sedikit )*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan santan*
1 cawan susu penuh krim ( saya guna jenama Good Day )*
1 sudu kecil esen vanilla*

Cara membuatnya :

Carik-carikkan roti dan rendamkan selama 10 minit ke dalam air 1 cawan tadi.Tekan-tekankan supaya ia meresap.Blenderkan semua bahan yang bertanda * sehingga sebati.Masukkan roti yang sudah direnda…