Skip to main content

Hadiri Kelas Super Empowering di Alamesra

Entri #30 : Hadiri Kelas Super Empowering di Alamesra
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Kelas Super Empowering yang dianjurkan oleh Syarikat Redlife ini telah berlangsung di HQ Alamesra, Kota Kinabalu.  Ia diadakan pada 20 Disember 2016 (Ahad) yang lepas.  Perjalanan dari Putatan ke sana agak jauh dan ia memakan masa 40 minit jika jalan tidak sesak.

Perkongsian ilmu ini disampaikan oleh Tuan Razif, Pengarah Eksekutif Syarikat Redlife.  Antara perkara penting yang kami pelajari ialah :

  • hindari dari selalu berbuat alasan.  Kebanyakan alasan menghalang kejayaan kerana kita menangguhkan peluang untuk berjaya.
  • perbezaan Minda Miskin vs Minda Kaya.  Contohnya, rajin vs malas, sangka baik vs sangka buruk, rajin vs malas, impian besar vs tiada impian dan sabar vs marah.
  • sentiasa mencari kawan yang positif dan hindari mengumpat.
  • kita gagal kerana selalu fikir apa yang orang lain kata.
  • resepi kejayaan ialah 3S iaitu Sabar, Sanggup dan Sacrifice (Pengorbanan)
  • niat bisnes ialah untuk membantu orang lain BUKAN semata-mata nakkan kekayaan.
  • bisnes merapatkan ukhuwwah sesama insan, dari tak kenal menjadi kenal.

Pada sebelah petangya, kami didedahkan kepada cara bagaimana nak bermula bisnes, macam mana nak mencari prospek, pelan pemasaran syarikat, pelan bonus dan menggunakan kemudahan laman web syarikat untuk mendaftarkan ahli baru.  Bila dah dengar sendiri barulah senang nak faham.  Kalau sebelum ni masih lagi rasa kabur-kabur kata orang Sabah.

Bagi yang masih baru, peluang untuk menghadiri kelas sebegini janganlah dilepaskan.  Ia PERCUMA sahaja tanpa bayaran.  Antara perkara yang seronok juga ialah dapat merasa beberapa produk seperti minuman kopi, coklat dan capuccino juga tanpa bayaran.  Nanti saya kongsikan dalam entri yang akan datang, memang sedap rasanya👍.




Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #73 : Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Saya perasan ibu saya jarang membazir makanan.  Air basuhan ikan dan beras pun dia sanggup tadahkan dan ia digunakan untuk menyiram tanam-tanaman di belakang rumah.  Patutlah tanaman ibu selalu menjadi.  Begitu juga jika kalian ada roti yang hampir tarikh luput janganlah dibuang terus, apa kata kita olah ia menjadi Bengkang Roti. Ada yang panggil bingka roti, takpa saya raikan sahaja asalkan sedap dan daripada membazir tidak dimakan.



Bahan-bahannya :

7 keping roti
3 biji telur gred C *
1 cawan air
1 cawan  gula ( saya kurangkan sedikit )*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan santan*
1 cawan susu penuh krim ( saya guna jenama Good Day )*
1 sudu kecil esen vanilla*

Cara membuatnya :

Carik-carikkan roti dan rendamkan selama 10 minit ke dalam air 1 cawan tadi.Tekan-tekankan supaya ia meresap.Blenderkan semua bahan yang bertanda * sehingga sebati.Masukkan roti yang sudah direnda…