Skip to main content

Jangan Risau,Blog Kan Ada

Entri #19 : Jangan Risau, Blog Kan Ada
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalamualaikum

Hari ini cuaca cerah, jemuran di luar pun cepat kering Alhamdulillah.

Bagi seorang usahawan, pernah tak berlaku situasi seperti di bawah :
- Jual produk kepada keluarga, ditolak mentah-mentah
- Jual pada kawan, tiada respon dan bila ditanya pula senyap sunyi pula
- Jual di gerai pula, modal boleh hangus
- Nak buka kedai, bajet pula tidak mencukupi

Kecewa tak? Normal lah tu jika ada perasaan begini tapi jangan dibiarkan lama-lama, nanti memakan diri.

Jadi, solusinya apa? Apa kata kita bina blog. Blog ni percuma dan ia 'berkawan baik' dengan Google.
Cuma ia perlu ada usaha yang konsisten untuk menulis.  Dengan kata carian yang betul, memang ia membantu blog berada di halaman pertama
.
Satu lagi kelebihan blog ialah maklumat yang nak dikongsikan lebih banyak dan teratur berbanding facebook.  Label pun boleh diatur mengikut keutamaan.  Maklumat pun boleh tersimpan bertahun-tahun dan boleh digunakan semula.

Jika kita masukkan lagi aplikasi linkwithin, tajuk blog yang lama pun boleh muncul.  Bayangkan pembaca nak tahu mengenai masalah keputihan tetapi nampak pula produk kita yang boleh merawatnya, tidakkah ia satu keuntungan?

Blog juga menunjukkan kesungguhan kita sebagai usahawan untuk memberikan maklumat mengenai produk dan tips.  Pelanggan yang pertama kali nak mencuba produk kita pasti timbul rasa yakin nak membeli dari kita. Malah, bonusnya terus mahu turut serta sebagai ahli atau ejen.
Jadi, jangan kecewa dulu blog kan ada.  InsyaAllah niat kita berkongsi kebaikan hasilnya juga yang baik-baik.Jangan putus asa ya.

Testimoni Pad Lexee

Ingin mendapatkan pad Lexee pada harga borong?
Whatsapp/Telegram: 019 8382601 (Puan Mariam)

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #73 : Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Saya perasan ibu saya jarang membazir makanan.  Air basuhan ikan dan beras pun dia sanggup tadahkan dan ia digunakan untuk menyiram tanam-tanaman di belakang rumah.  Patutlah tanaman ibu selalu menjadi.  Begitu juga jika kalian ada roti yang hampir tarikh luput janganlah dibuang terus, apa kata kita olah ia menjadi Bengkang Roti. Ada yang panggil bingka roti, takpa saya raikan sahaja asalkan sedap dan daripada membazir tidak dimakan.



Bahan-bahannya :

7 keping roti
3 biji telur gred C *
1 cawan air
1 cawan  gula ( saya kurangkan sedikit )*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan santan*
1 cawan susu penuh krim ( saya guna jenama Good Day )*
1 sudu kecil esen vanilla*

Cara membuatnya :

Carik-carikkan roti dan rendamkan selama 10 minit ke dalam air 1 cawan tadi.Tekan-tekankan supaya ia meresap.Blenderkan semua bahan yang bertanda * sehingga sebati.Masukkan roti yang sudah direnda…