Tuesday, May 02, 2017

Ada Apa Dengan Bunga Melur ?

Entri #56 : Ada Apa Dengan Bunga Melur ?
Teks : Siti Mariam Morshidi,Melur.com dan Wikipedia
Foto : Google

Alhamdulillah

Siapa tahu ini lirik lagu apa ?
" Pokok bunga melur tanam tepi batas.  Itik bertelur ayam menetas."

Haa, betul;lagu masa zaman kanak-kanak kita iaitu 'Air Pasang Dalam' ciptaan Allahyarham P.Ramlee.


Bunga Melur ( Sumber gambar:Google )

"  Istimewa sangat ka bunga melur ni ?  "
Jom, mari kita berkenalan dengan bunga melur ni ❤.

Bunga melur adalah bunga yang sangat sinonim dengan bangsa Melayu dan India terutamanya.  Melur mempunyai nama lain iaitu Jasmine ( English ), Melati ( Indonesia ), Jasminum ( Itali ), Mogra ( Hindi ), Sampaguita ( Tagalog ) dan Mallika ( Sanskirit ).  Di Malaysia, jenis bunga melur yang banyak ditanam ialah jenis Jasminum sambac dan ditanam sebagai pokok hiasan.

Pokok bunga melur ini mempunyai 200 jenis dan tumbuh subur di kawasan tropika dan beriklim panas.  Ia mempunyai bau yang kuat dan harum.  Patutlah jenama minyak wangi terkenal DKNY menjadikan ia salah satu wangiannya.  Malah,aroma bunga melur dipercayai dapat mengurangkan tekanan dan stress.  Bunga melur pernah tersenarai sebagai pilihan bunga kebangsaan Malaysia tetapi bunga raya telah memenanginya.  Di negara jiran kita Thailand, bunga melur melambangkan keibuan yang sejati.

Maka, tidak hairanlah haruman bunga melur terdapat pada tuala wanita Lexee.  Aromanya dapat menutup bauan yang kurang menyenangkan semasa haid.  Cubalah, pasti anda akan dapat merasai perbezaannya dengan tuala wanita biasa.


Ingin menjadi ahli seumur hidup Lexee ( Syarikat Redlife ) ?

Isikan maklumat anda DI SINI

Atau

Whatsapp/Telegram : 019 838 2601 ( Puan Mariam )


No comments:

Post a Comment