Skip to main content

Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )

Entri #60 : Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Lazada dan Koleksi Peribadi

Alhamdulillah

Sudah pun memasuki 6 Ramadhan hari ini dan syukur masih diberi kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan yang penuh dengan keberkatan.  Kali ini anak-anak bercuti dan cabarannya ialah melayani karenah anak-anak berpuasa dan juga yang tidak termasuklah meneruskan penyusuan sepenuhnya susu ibu untuk 'baby Arfan'.  Di samping memenuhkan masa mereka dengan aktiviti supaya tidak terlalu lalai menonton televisyen.

Salah satu aktiviti yang boleh kita libatkan mereka ialah menyediakan makanan untuk berbuka.  Tentu mereka semakin seronok dan bersemangat untuk berpuasa dan pasti meninggalkan memori yang indah buat mereka apabila sudah dewasa nanti.  Memang tidak rugi pun kerana selain daripada mempelajari ilmu memasak ia dapat menambah kasih sayang dan mengeratkan lagi hubungan kita sebagai ibu dan anak.


Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker

Salah satu perkakas dapur yang amat memudahkan keluarga yang ramai seperti saya ialah periuk tekanan ' Philips Pressure Cooker ( PPC ) '.  Ia amat mempercepatkan kerja memasak di samping tidak mengotorkan dapur kalian.  Nak dapatkan periuk ni, senang sahaja sekarang kerana kalian boleh membeli belah tanpa keluarkan peluh iaitu di mana lagi kalau tak di Lazada 😊.

Gajet wajib bagi ibu-ibu.Klik DI SINI

Saya nak kongsikan menu istimewa Makaroni Bakar menggunakan periuk PPC langkah demi langkah ya :

Bahan-bahan :

1 bungkus daging kisar
1 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar ( dipotong dadu )
2 ulas bawang putih ( dipotong dadu )
Sedikit lada sulah - jika suka
Sedikit lada hitam
30g mentega
1 tin sos pasta
300g makaroni

Cara-cara :

1.  Untuk menumis, tekan butang ' Bake ' pilih ' Fish ' dan terus tekan butang ' Start '.  Apabila sudah panas, masukkan mentega, bawang besar, bawang putih, rempah kari daging dan sos pasta.
2.  Apabila sudah naik baunya, masukkan daging kisar, garam, lada hitam dan lada sulah.
3.  Apabila sudah sebati, tekan butang ' Off  ' dahulu. Masukkan makaroni dan air separas makaroni tadi, gaul sekejap dan kemudian tekan butang ' Rice '.  Pastikan tombolnya di bahagian penutup berada di tengah ( seal ) .

Tunggu sahaja ia masak sampai ada bunyi ' beep '.  Senang kan guna PPC ni, tak perlu pun rebus makaroni seperti kebiasaan.  Kita pun boleh guna masa tersebut dengan aktiviti lain tanpa risau ia hangus.

Untuk makluman kalian, Lazada sekarang ada promosi dan diskaun sehingga 90% untuk bulan Ramadhan ini.  Sangat menjimatkan jika kita membeli belah di sana.  Malah ada kupon diskaun percuma pos menurut terma dan syaratnya lah.  Bahan-bahan makaroni pun ada di sana.  Antaranya ialah :

Makaroni San Remo

Serbuk Lada Hitam Kasar Tesco

Serbuk Lada Putih Tesco
Klik sahaja pautan ini untuk membeli-belah: LAZADA

Balik pada masakan kita tadi, apabila makaroni sudah masak masukkan lagi beberapa bahan berikut :

1 tin susu cair atau boleh gantikan dengan susu segar
2 biji telur ( pastikan dibasuh dahulu ya )
2-3 keping cheesedale

Cara-caranya :

1.   Masukkan susu dan telur kemudian gaulkan ia di dalam PPC.  Susunkan cheesedale tadi di atas makaroni.
2.  Tutup dan selaraskan tombol di bahagian kiri sekali ( bake ).  Tekan butang ' Chicken ', kemudian tekan butang ' Start '.
3.  Selesai sahaja nanti tunggu dulu makaroni sejuk sedikit baru dihidangkan.

Satu lagi kelebihan PPC yang saya suka ialah ia tidak melekit dan meninggalkan kerak jika dimasak dengan betul.  Memang berbaloi memilikinya.

Selamat mencuba dan semoga bertambah kasih sayang kalian sekeluarga !

Ramadhan Raya Blogger Contest 

Marhaban Ya Ramadhan






Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #73 : Resepi Bengkang Roti Versi Philips Pressure Cooker
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Saya perasan ibu saya jarang membazir makanan.  Air basuhan ikan dan beras pun dia sanggup tadahkan dan ia digunakan untuk menyiram tanam-tanaman di belakang rumah.  Patutlah tanaman ibu selalu menjadi.  Begitu juga jika kalian ada roti yang hampir tarikh luput janganlah dibuang terus, apa kata kita olah ia menjadi Bengkang Roti. Ada yang panggil bingka roti, takpa saya raikan sahaja asalkan sedap dan daripada membazir tidak dimakan.



Bahan-bahannya :

7 keping roti
3 biji telur gred C *
1 cawan air
1 cawan  gula ( saya kurangkan sedikit )*
1 cawan tepung gandum*
1 cawan santan*
1 cawan susu penuh krim ( saya guna jenama Good Day )*
1 sudu kecil esen vanilla*

Cara membuatnya :

Carik-carikkan roti dan rendamkan selama 10 minit ke dalam air 1 cawan tadi.Tekan-tekankan supaya ia meresap.Blenderkan semua bahan yang bertanda * sehingga sebati.Masukkan roti yang sudah direnda…