Skip to main content

Inilah Hasil Konsisten Menulis Blog Berkat Bimbingan Akademi Bekerja DiRumah ( ABDR )


Entri #70 : Inilah Hasil Konsisten Menulis Blog Berkat Bimbingan Akademi Bekerja DiRumah ( ABDR )
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Hari ini ada suntikan motivasi buat saya kerana selepas hampir 10 bulan menyertai ABDR hasil konsisten menulis blog sudah mulai nampak.  Macam mana saya dapat tahu ialah dengan menulis beberapa kata carian dan terujanya saya apabila artikel yang saya tulis selama ini dijumpai pada carian pertama, kedua dan ketiga Google !

Mari saya sertakan hasil gambar screenshot dan kalian boleh cuba sendiri ya 😃.

Carian pertama Google Catatan Berpantang
Carian Pertama Google Tuala Wanita Berpantang

Carian Pertama Google Resepi Makaroni Bakar Pressure Cooker Philips

Carian Pertama Google Pembersih Peribadi Lexee

Carian Pertama Google Pantiliner Lexee

Carian Kedua Google Resepi Cheesekut Nestum

Carian Kedua Google Testimoni Lexee

Carian Ketiga Google Kelebihan Kain Kapas

Apa yang saya cuba buat sepanjang tempoh ini ialah cuba menulis artikel paling minimum sekali seminggu.  Saya boleh membayangkan apa jadi dengan blog ini jika saya menulis setiap hari.  Tentu lebih besar impaknya.  Jika saya rasa tiada apa hendak ditulis, label catatan harian atau catatan pengalaman membantu untuk membuahkan idea.  Menulis resepi pun satu idea yang baik bagi kalian yang baru bermula.

Baiklah, bagi yang ingin belajar blog tapi tiada masa ke kelas jangan jadikan ia alasan untuk bertangguh-tangguh menimba ilmu blog.  Pakej ABDR kalian boleh pilih mengikut kesesuaian minat, klik DISINI untuk maklumat penuh.  Berdaftarlah sebagai ahli ABDR, boleh hubungi saya seperti tertera di bawah :

Isikan maklumat DISINI 
Atau
Whatsapp/Telegram : 019 838 2601 ( Puan Mariam )

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Paprik Daging Philips Pressure Cooker ( PPC )

Entri #79 : Resepi Paprik Daging Philips Pressure Cooker ( PPC )
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Assalammu'alaikum

Lebihan daging korban rupanya masih banyak didalam peti ais beku.  Jenuh juga lah memikirkan resepi akhirnya saya pilih resepi paprik.  Kebiasaannnya, resepi ini saya menggunakan daging ayam.  Selongkar peti ais, Alhamdulillah bahan-bahan cukup untuk memasak.  Oleh kerana daging lambat empuk, saya gunakan periuk PPC supaya lebih cepat dan anak pun tak merungut kelaparan 😉.

Baiklah ini bahan-bahannya :

500g daging siap potong kecil ( anggaran sahaja beratnya sebab daging korban dalam plastik )
3-4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar dipotong 8
2 batang serai diketuk
3 sudu besar cili boh
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
1 biji limau kasturi ( diperah )
3 helai daun limau purut
1/2 batang lobak merah atau ikut sayur kesukaan anda
Garam dan air secukupnya

*ditumbuk


Cara-cara membuatnya :
1.  Panaskan se…