Skip to main content

5 Sebab Mengapa Anda Perlu Memakai Pantiliner

Entri #91 : 5 Sebab Mengapa Anda Perlu Memakai Pantiliner
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Blog ini adalah corat coret hakak supaya wanita prihatin dengan perubahan dan fitrah seorang wanita setiap bulan.  Tapi macam mana pula dengan kebersihan harian zon v kita ? Sebab itulah terciptanya pantiliner untuk membantu wanita dalam beberapa perkara.

Bagi yang belum tahu, pantiliner ini direka berukuran lebih kecil dan lebih nipis daripada tuala wanita.  Ia bertujuan dipakai secara harian untuk meningkatkan kebersihan ( hygiene ) secara peribadi.

1.  Rasa segar seharian

Pantiliner membantu anda rasa yakin, kering dan lebih bersih sepanjang hari.  Rekaannya yang kecil memudahkan kita membawanya.  Selit sahaja 1-2 keping dalam beg, tak selesa ja kita boleh tukar bila-bila masa.

2.  Keputihan

Seperti yang diterangkan dalam entri yang lepas ( boleh klik DISINI ), ada masanya keputihan berlaku dan pemakaian pantiliner seperti penyelamat diwaktu itu.

3.  Haid Luar Jangka

Mungkin kita masing-masing sudah tahu jangkaan tarikh datang bulan, tetapi pernah tak berlaku awal dari waktunya ?  Untuk mengelakkan perkara seperti kebocoran berlaku, eloklah pantiliner dipakai.  Sekurang-kurangnya anda sudah bersedia.
Klik : Pelindung Harian Wanita

Salah satu respon pelanggan bila pakai pantiliner Lexee

4.  Menyerap cairan nifas waktu-waktu terakhir

Apabila sudah masuk minggu ketiga dan keempat berpantang, kebiasaannya darah nifas tidak lagi banyak.  Mungkin penggunaan pantiliner lebih menjimatkan.

5.  Perlindungan semasa terkucil

Apabila usia sudah meningkat atau pun bila sudah banyak kali bersalin, risiko terkucil memang ada.  Kebiasaannya berlaku secara tidak sengaja seperti terbatuk.  Sekurang-kurangnya dengan penggunaan pantiliner mengurangkan kelembapan ketika perkara ini terjadi.

Walaubagaimanapun, penggunaan pantiliner ini sama seperti tuala wanita iaitu hendaklah menukar sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 6 jam.

Bila kita katakan kebersihan itu sebahagian daripada iman, inilah antara yang kita perlu jaga terhadap tubuh badan yang telah Allah anugerahkan.  Andalah wanita besi, bila sihat keluarga pun ceria insyaAllah 😊.

Adakah anda ingin pendapatan tambahan ?

Mari jadi ejen atau stokis Lexee.
Isikan maklumat DISINI
Atau
Whatsapp/Telegram: 019 838 2601 ( Puan Mariam )

Sumber rujukan lain:https://always.com/en-us/tips-and-advice/daily-freshness/5-reasons-to-wear-pantiliners-every-day

  

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Cheesekut Nestum Sedap Pengikat Kasih Sayang

Entri #68 : Resepi Cheesekut Sedap Pengikat Kasih Sayang
Teks dan Foto : Siti Mariam Morshidi

Alhamdulillah

Setiap hari perlu disyukuri tidak kira cuaca di luar hujan atau panas, gembira ataupun duka.

Sudah agak lama juga tidak membuat juadah kek atas kesibukan diri sendiri dan emosi agak 'ke laut' semasa mengandung yang lepas.  Kali ini 'mood' sudah datang dan memanfaatkannya dengan satu resepi yang sangat mudah.  Anak-anak pun boleh buat sendiri kerana ia tidak perlu dibakar dalam oven atau dikukus dengan pengukus.


Bahan-bahan untuk membuat Resepi Cheesekut Nestum :

250 g Cream Cheese ( Jenama Tatura )Biskut Deluxe Cracker ( Jenama Hup Seng (  Original warna biru ) )3/4 tin susu pekat manis ( boleh kurangkan sukatan jika suka )Susu segar kotak kecil ( Jenama HL )Nestum
Cara-cara membuatnya : Mula-mula masukkan cream cheese, susu pekat manis dan susu kotak ( 2 sudu besar ) dan gaulkan hingga sebati menggunakan mixer.  Jika tiada mixer, boleh sahaja gunakan blender.  B…

Persediaan Bersalin Siri 3

Entri #40 : Persediaan Bersalin Siri 3
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Koleksi peribadi dan Google

Alhamdulillah

Masa untuk bersalin semakin hampir dan bolehlah saya menyediakan beg khas untuk ke hospital.  Sudah pasti persediaan awal ini bertujuan mengelakkan kekalutan bila dah sampai masanya untuk ke hospital.  Bagi saya pada minggu ke-36 kehamilan, ia adalah persediaan yang WAJIB sama ada diletakkan di kereta atau di bilik.

Mungkin persediaan bersalin untuk setiap orang adalah berbeza, jadi entri kali ini adalah persediaan saya sendiri berdasarkan pengalaman sebelum ini.  Terpulang kepada kalian nak mengikuti sepenuhnya atau pun tidak 👌.

Tempoh bersalin bagi ibu yang sudah mempunyai pengalaman ialah dalam 12 jam.  Walaubagaimanapun ia tertakluk kepada kesihatan ibu juga.  Jadi, para ibu jaga kesihatan ya terutamanya bila dah masuk minggu akhir.

BARANG PERSEDIAAN BERSALIN DI DALAM BEG

A.  Untuk Ibu :

Baju atau blouse yang sesuai untuk penyusuan : Baju khas di hospital sebenarnya s…

Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )

Entri #60 : Resepi Makaroni Bakar Philips Pressure Cooker Menu Iftar ( Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest )
Teks : Siti Mariam Morshidi
Foto : Lazada dan Koleksi Peribadi

Alhamdulillah

Sudah pun memasuki 6 Ramadhan hari ini dan syukur masih diberi kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan yang penuh dengan keberkatan.  Kali ini anak-anak bercuti dan cabarannya ialah melayani karenah anak-anak berpuasa dan juga yang tidak termasuklah meneruskan penyusuan sepenuhnya susu ibu untuk 'baby Arfan'.  Di samping memenuhkan masa mereka dengan aktiviti supaya tidak terlalu lalai menonton televisyen.

Salah satu aktiviti yang boleh kita libatkan mereka ialah menyediakan makanan untuk berbuka.  Tentu mereka semakin seronok dan bersemangat untuk berpuasa dan pasti meninggalkan memori yang indah buat mereka apabila sudah dewasa nanti.  Memang tidak rugi pun kerana selain daripada mempelajari ilmu memasak ia dapat menambah kasih sayang dan mengeratkan lagi hubungan kita sebagai ibu dan a…